xx

Hoşgeldiniz....

Merhaba, bu blogda Yer kabuğu ve Dünyamızın yapısı ile ilgili merak ettiklerinizi bulacaksınız. Keyifli dakikalar geçirmenizi dileriz... WE HOPE YOU ENJOY İT!!

9 Nisan 2012 Pazartesi

MAVİ GEZEGEN: SU


Yeraltı suları
Yerüstü suları
Sıcak su kaynakları
Okyanuslar: Kıtaları birbirinden ayıran geniş su kütlelerine okyanus denir. Örnek : Atlas Okyanusu, Büyük Okyanus (Pasifik Okyanusu), Hint Okyanusu
Soğuk su kaynakları
Denizler: bir okyanus ile bağı olan ve büyük bir alanı kaplayan ve genellikle tuzlu olan su birikintisidir.

Göller: Oluşması genellikle tektonik, volkanik vb. olaylara bağlı olan, toprakla çevrili, derin ve geniş, tuzlu veya tuzsuz durgun su örtüsü

Akarsular: Yeryüzünde, yer altında belirli bir yatak içinde, eğim boyunca sürekli veya zaman zaman akan su.


 Okyanuslar, denizler, göller ve akarsular yerüstü sularını; sıcak ve soğuk su kaynakları ise yer altı sularını oluşturur. Toprak tarafından emilen karalardaki suların geçirgen olmayan tabakalarda tutulmasıyla yer altı suları oluşur.

 Yeraltında depolanan suların yeryüzüne kendiliğinden çıktığı yerlere ‘’ kaynak ‘’ denir. Bu sular insanlar tarafından açılan kuyularla da yeryüzüne çıkarılabilir. Bu kuyulara ‘’ artezyen kuyular ‘ denir.
Suyun yeryüzüyle atmosfer arasında sürekli  hareket etmesi sonucunda oluşan döngüye "su döngüsü" denir.    Yüzey ve yer altı suları, dünyadaki su döngüsünün önemli  ögeleridir.



Dünyadaki su kaynakları                                                                      

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder