xx

Hoşgeldiniz....

Merhaba, bu blogda Yer kabuğu ve Dünyamızın yapısı ile ilgili merak ettiklerinizi bulacaksınız. Keyifli dakikalar geçirmenizi dileriz... WE HOPE YOU ENJOY İT!!

9 Nisan 2012 Pazartesi

KAYAÇ DÖNGÜSÜ

Kayaçların çeşitlerini ve nasıl oluştuklarını öğrendik. Peki bu kayaçlar oluştuktan sonra oluştukları gibi kalıyorlar mı ?  yoksa dönüşümlerine devam mı ediyorlar?

Dünyanın 4.5-5  milyar yıl önce oluştuğu tahmin edilmektedir.Kayaçlar milyonlarca yıl içinde sürekli olarak birbirine dönüşürler.Bu dönüşümlere neden olan etmenlerden bazıları;
α        Hava şartlarının değişimi
α        Sıcaklık farklılıkları
α        Yer kabuğu hareketleri

Kayaçlar sürekli döngü halindedir. Bir magmatik kayaç sıcaklık ve/veya basınç altında metamorfik kayaca, metamorfik bir kayaç sıcaklıkla eriyerek magmaya ardından da magmatik kayaca, hem magmatik kayaç hem de metamorfik kayaç ayrışarak tortul kayaca dönüşür. Buna kayaç döngüsü adı verilir.






 
Kayaç döngüsü serüvenini inceleyelim
Yeraltındaki magmanın soğumasıyla oluşan magmatik bir kayaçtan başlayalım. Bu kayacın yerkabuğundaki tektonik hareketler sonucu yeryüzüne çıktığını düşünelim. Yüzeye çıkan bu kayaç artık burada oluşan tüm koşullardan etkilenebilecek durumdadır. Bu etkileşim oldukça değişik yollarla oluşabilir. Erozyon, yağmur suyu ve rüzgar bunlardan birkaçıdır. Bu olayların sonucunda kayaç, fiziksel ve kimyasal olarak değişime uğrar ve taşınma sonucu bir yerde çökelir. Farklı yerlerden gelen tüm çökeller, yeni gelen çökellerin de etkisiyle sıkışarak zamanla kendi içinde kaynaşarak taşlaşır. Ve böylelikle tortul kayacımız oluşur.Oluşan bu yeni kayacımızın üzerine uzun bir süre daha yeni çökelimlerin devam edeceğini düşünelim. Zamanla üstündeki malzeme birikeceği için kayacımız basınca ve sıcaklığa daha fazla maruz kalacak demektir. Bu da tortul kayacımızın yapısında çok daha farklı değişimlere yol açacaktır. Basıncın ve sıcaklığın belli bir düzeye gelmesi sonucu oluşan yeni kayacımız artık bir başkalaşım kayacıdır. Oldukça yüksek bir sıcaklığa maruz kalırsa başkalaşım kayacımızın da değişimi kaçınılmazdır. Ve bu sıcaklığa dayanamayan kayacımız sonunda eriyerek magmatik kayaca dönüşür. Böylece döngümüzün başladığı yere yani tekrar magmatik kayaçlara gelmiş oluyoruz. Her ne kadar burada magmatik kayaçtan başladıysak da aynı şekilde tortul veya başkalaşım kayaçtan da başlayabiliriz bu döngüye.


 





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder